Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 05.02.2015 09:00 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

04.01.2008

Příspěvky:

1752

Bydliště:

Ostravwa

Jak už jsi zmínil, jsou na to 2 úhly pohledu:

1. Vyšší opotřebovávání mechanických dílů
2. Úspora paliva

Bohužel je úspora paliva tak minimální, že v porovnání se silami, které při každém startu "ničí" mechanické části motoru, je naprosto bezpředmětná. Jednoduchá matematika - s motorem bez SS systému startuješ jen jednou, abys dojel 20km skrze město (kolony, semafory,...) do práce. S motorem s SS systémem auto startuje 10-15x (jen odhad pro výpočet). Standardní mechanické části motoru vydrží určitý (přibližný) počet startů. I kdyby byly všechny relevantní mechanické prvky upraveny tak, aby vydržely 2-3x více, než ty v konvenčních motorech, přesto by ani zdaleka nevydržely takový nájezd, co právě ty slabší.
Naopak tedy vypínáním SS systému teoreticky prodlužuji životnost těchto částí motoru, protože jsou konstruovány robustnější. Cena paliva navíc, které spálím při stání, mě absolutně netrápí. V porovnání s cenou motorových dílů nebo nedejbože celého motoru - nesmysl.
Nikomu svůj názor nenutím. Kdo chce, ať vypíná, kdo ne ... "...až se ucho utrhne" :-D

_________________
VW Golf VII 1.2 TSI 77kW Comfort Edition
Obrázek

_________________
Continental Automotive Czech Republic - Project Manager (Transmission & Engine Sensors)


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 05.02.2015 12:17 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

22.12.2012

Příspěvky:

463

U mé O1 z roku 1997 mám původní startér, včetně celého motoru. Před 17 lety jízda do HR bylo neustálé popojíždění v kolonách kdy jsem vypínal motor. Proč by to u auta který je na to stavěný nemohlo vydržet?

_________________
G7 bílá Pure 1,2 63kw ergoActiv SunSet


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 05.02.2015 14:32 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

04.01.2008

Příspěvky:

1752

Bydliště:

Ostravwa

Odpověděl jsi si na začátku příspěvku ... "...z roku 1997..." ;-)

_________________
VW Golf VII 1.2 TSI 77kW Comfort Edition
Obrázek

_________________
Continental Automotive Czech Republic - Project Manager (Transmission & Engine Sensors)


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 05.02.2015 14:43 
Offline
VWmaniak
VWmaniak

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

09.03.2014

Příspěvky:

226

Já už v tom mám docela jasno. Kdybych byl řidič, který si za čtyři roky koupí nové auto, tak ten start-stop systém vůbec neřeším, protože je to v záruce nebo protože to ty čtyři roky, což je krátká doba, musí vydržet bez závad způsobené start-stopem.
Pokud bych byl řidič, který chce mít auto třeba 10 roků a bez poruch způsobené start-stopem, tak už bych ten start-stop deaktivovával, abych minimalizoval pravděpodobnost opotřebení způsobéné start-stopem.
Já přes města a semafory stejně moc nejezdím, takže mě vyšší spotřeba nepálí.
Tehdy na té dálnici jsem měl obavy, abych vůbec dojel na další plnicí stanici, protože benzínu jsem měl minimum a brát jsem ho nechtěl, a palubní počítač neúprosně zkracoval dojezd na plyn.

_________________
VW Golf VII Variant 1.4TGI
(verze s ocelovými láhvemi na CNG + multilink)


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 06.02.2015 11:58 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

03.12.2013

Příspěvky:

75

Bydliště:

Bratislava

jirkaa64 píše:
Kromě start-stop mu vadí i el. ručka. U novýho auta dvě věci který nechci používat, no nevím.


Zle si to pochopil Jirko. Rucnu brzdu vypinam to znamena ze ju uvolnim, vies bez toho by som sa nepohol z miesta :)

A tak ako automaticky odistujem el.rucnu brzdu pri kazdom vyjadze tak hned aj deaktivujem Start-Stop.

_________________
Golf VII Highline 103kW


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 06.02.2015 13:54 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

03.02.2014

Příspěvky:

273

Bydliště:

KE, SK

Jozifek píše:
A tak ako automaticky odistujem el.rucnu brzdu pri kazdom vyjadze tak hned aj deaktivujem Start-Stop.


Dám ti tip, ak si pred pohnutím zapneš pás aktivuje sa ti Auto hold a pri rozjazde sa ti ručná brzda uvoľní sama.

_________________
VW Golf MK7 1.4TSI


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 06.02.2015 14:49 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

04.01.2008

Příspěvky:

1752

Bydliště:

Ostravwa

Dám ti tip, ak si pred pohnutím zapneš pás aktivuje sa ti Auto hold a pri rozjazde sa ti ručná brzda uvoľní sama.[/quote]
Sebral jsi mi to z jazyka :D ... je to tak

_________________
VW Golf VII 1.2 TSI 77kW Comfort Edition
Obrázek

_________________
Continental Automotive Czech Republic - Project Manager (Transmission & Engine Sensors)


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 06.02.2015 15:55 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

22.12.2012

Příspěvky:

463

Pokud se člověk poutá, tak o ruční brzdě vlastně ani neví. Zastavím, vypnu motor a odcházím. Nastartuji, zařadím a odjíždím. Když tu vychytávku to auto nabízí, tak nevím proč to nevyužít. Start-stop ještě pochopím, ale tomuhle nerozumím.

_________________
G7 bílá Pure 1,2 63kw ergoActiv SunSet


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 06.02.2015 20:55 
Offline
Člen klubu
Uživatelský avatar

Hodnost:

Člen klubu

Registrován:

20.07.2009

Příspěvky:

3308

Tak zdá se, že vypnutí funguje minimálně přes to napětí. Ve verzi VCDS 14 i 15beta je sice v adaptaci možnost nastavení stop-start, ale zdá se, že to není přímo nastavení funkčnosti, ale jen změna aktuálního stavu, který se ale změní, jakmile nastana situace pro změnu.

_________________
Prodám různé díly: http://www.vw-club.cz/viewtopic.php?f=40&t=260782

_________________
Golf V GTI Edition 30, DSG


Nahoru
 
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 07.02.2015 11:46 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

13.05.2012

Příspěvky:

58

Řešní trvalého vypnutí start-stop se dá poměrně elegantně vyřešit pomocí tohoto rozhraní: http://www.kufatec.de/shop/de/diagnoset ... bauservice

Jedná se o zařízení, které se pouze připojí k diagnostické zásuvce a ve vozidle se sama dokoduje položka v nastavení ifotaimentu radia, kde je pak možno start-stop trvale vypnot, popřípadě znovu zapnout. Zařízení je zapojí pouze jednou a po nakodování si ho strčíte doma do šuplíku pro případné opětovné použití, pokud by třeba v servise přehrátím software položku odstranili. Bohužel se po zapojení do vozu s vozidlem spáruje a nelze ho použít na jiné vozidlo.

_________________
Golf VI - Comfortline - 1.2 TSI - 63kW - černá -model: 2013
Golf VII - Comfortline - 1.2 TSI - 77 kW - bíla - model: 2014
Golf VII - Comfortline - 1.2 TSI - 81 kW - DSG - ACC - bílá - model: 2016


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 07.02.2015 12:07 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

03.02.2014

Příspěvky:

273

Bydliště:

KE, SK

Máš s tým skúsenost? Pretože podľa mojich informácií tie coding dongle od Kufatecu robia len jednorázové úpravy v adaptáciách rovnako ako by si to robil cez kábel a VCDS. A v prípade VCDS máš možnosť len upraviť podmienky teploty alebo napätia pri ktorých sa start-stop aktivuje na nejaké ktoré nikdy nebudú splnené tým pádom sa neaktivuje nikdy. Takže žiadna položka v infotainmente, ale trvalé vypnutie. To isté by mal robiť aj ten jednoúčelový dongle od Kufatecu...ale keď sa mýlim tak ma oprav.

Istotu mám len v tom, že doteraz ľudia múdrejší ako ja nezistili ako vo VCDS obrátiť funkciu tlačítka na vypnutie Start-stop - teda aby bolo predvolene vypnuté.

_________________
VW Golf MK7 1.4TSI


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 07.02.2015 12:13 
Offline
Člen klubu
Uživatelský avatar

Hodnost:

Člen klubu

Registrován:

20.07.2009

Příspěvky:

3308

Dle mého to jen upraví hodnoty. To, že to pak ukazuje na budíku, že je deaktivovaný, resp. že se neaktivuje, protože nejsou splněny podmínky, je funkce RJ, nikoliv zásah dongle.

_________________
Prodám různé díly: http://www.vw-club.cz/viewtopic.php?f=40&t=260782

_________________
Golf V GTI Edition 30, DSG


Nahoru
 
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 07.02.2015 12:18 
Offline
VWmaniak
VWmaniak
Uživatelský avatar

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

13.05.2012

Příspěvky:

58

Zatím jsme od kufatecu řešily pouze dodělání HF do Touarega, kdy údajně nebylo možno tuto funkci nijak dodělat a po připojení inteface od Kefatec se to asi 15sec. nahrávalo a plnohodnotná HF šlapala ihned na první pokus jako by byla originál z továrny. Podle popisu k výrobku by se tedy i v tomto připadě měla objevit položka v infotaimentu, která start-stop vypne. Co se ve skutečnosti nakoduje, to netuším. Interface je na cestě a jakmile dorazí, tak dám vědět jakým způsobem to pracuje.

_________________
Golf VI - Comfortline - 1.2 TSI - 63kW - černá -model: 2013
Golf VII - Comfortline - 1.2 TSI - 77 kW - bíla - model: 2014
Golf VII - Comfortline - 1.2 TSI - 81 kW - DSG - ACC - bílá - model: 2016


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 13.03.2015 19:47 
Offline
VWmaniak
VWmaniak

Hodnost:

VWmaniak

Registrován:

28.08.2013

Příspěvky:

51

Ahoj, skutečně mě zajímá výsledek. Už interface dorazil?

_________________
VW Golf VII 2.0 TDI Highline
Rest in peace: Škoda Octavia 2 2.0 TDI
Burn in hell: Renault Clio 1.5 dCi
We will not forget: Škoda 105 S


Nahoru
  Profil
 
 Předmět příspěvku: Re: start-stop systém
PříspěvekNapsal: 17.03.2015 22:22 
Offline
VWexpert
VWexpert

Hodnost:

VWexpert

Registrován:

10.07.2014

Příspěvky:

24

Mimochodem občas, když už SS systém zapomenu vypnout, na křižovatce mi vypne motor a pak šlápnu na spojku, tak mi nejde zařadit jednička.. musím řadit přes dvojku jak v žigulikovi.. děje se vám to taky?


Nahoru
  Profil
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  





Sháníte levné povinné ručení? - povinné ručení kalkulačka Vám pomůže.
Skvělé ceny a přístup najdete v autopůjčovně Automoc v centru Prahy.
E-regaly.cz - Dodáváme profesionální regály a regálové systémy, zajišťujeme dopravu a montáž. Policové regály skladem.

Powered by phpBB © 2007 phpBB Group