Namotání lanka na stahovači oken

Sedačky, volanty, palubní desky, elektro...

Moderátoři: standokan, rapid.direct

Odpovědět
Hammer
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1467
Registrován: 07.11.2007 19:46
Bydliště: Moravské Slovácko
Kontaktovat uživatele:

Namotání lanka na stahovači oken

Příspěvek od Hammer »

Pánové, právě řeším situaci, kdy v zimě přimrzlo okno u spolujezdce, nevím který idiot ho zkoušel násilím elektricky stahovat a došlo k sedření ozubených koleček na motorku a navijáku lanek ve stahovači oken. Naštěstí se sedřela jenom malinká část zubů, asi milimetr, ani to ne. Motorek totiž neseděl dobře v dírách plechu stahovačky a ozuby do sebe nezapadly jak měly.
To už mám vyřešeno, motorku jsem odbrousil plastové distancy u všech třech šroubů, motorek zapadl mnohem hlouběji do ozubu a pohoda.

Jenže když namotávám lanko, je to buď úplně volné, nebo po další jediné otáčce došponované na krev, že s těmi stahovači pak nejde pohnout skoro ani rukou. A to má všecky kladky i jezdce a kolejničky promáznuté.
Nenašel jsem nic, kde by se dalo lanko nějak štelovat, myslím jako napnout nebo povolit mimo dvě pérka na konci bowdenů v délce po cca 4 cm z každé strany. Přikládám fotky. Chtěl jsem si pomoci zkrácením bowdenu, ale lanko nemá volný konec, bowden stáhnout nikde nejde a riskovat fláknutí lanka při řezání bowdenu nechci.

Na namotávací kladce jsou přesně proti sobě dvě uchycení konců lanka, do nich se lanko zachytí a motá se na závitovou kladku, každé lanko z jiné strany, na kladce je strana jasně v plastu vytvarována, tady se taky nedá nic splést. žádné živelné motání lanka jedno přes druhé to rozhodně není. Nedá se to ani zaměnit jedno lanko za druhé jak jsem se díval. Máte někdo nějaký tip co s tím, hajzlem?
Přílohy
PICT0155.jpg
PICT0156.jpg

Uživatelský avatar
JeTTi
Člen klubu
Příspěvky: 151
Registrován: 09.06.2010 18:23
Bydliště: BernoVW
Kontaktovat uživatele:

Re: Namotání lanka na stahovači oken

Příspěvek od JeTTi »

Přemotat, někde tam máš chybu :|

Uživatelský avatar
xerxes
VWmaniak
VWmaniak
Příspěvky: 10178
Registrován: 24.02.2006 21:02

Re: Namotání lanka na stahovači oken

Příspěvek od xerxes »

stahovačky by ti měla bez motorku volně pohybovat takže někde bude problem nemáš tto namotane naopak?

Uživatelský avatar
mahony.x
Řidič
Řidič
Příspěvky: 50
Registrován: 31.01.2012 22:20
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Namotání lanka na stahovači oken

Příspěvek od mahony.x »

čau,taky sem namotával to lanko a šlo to bez problémů. Vyháknul sem ty bovdeny ze vsech držáků,namotal jsem ho na to silonovy kolečko a dal sem ho na svoje místo,i s těma bovdenama jak jsou tam ty pružinky. Pak sem vrátil ty bovdeny do těch držáků,ale u teho posledniho sem musel roztahnout ty plíšky co ho drží,nasadil sem ho a zase přihnul. Lanko je na fest ale chodí to jak má. Jestli tobe ne tak máš něco špatně
VW PASSAT kombi 1,9 TDI,74 kw,2002 4x2

TATRA 815 6x6

VELOREX 3x1

VOLVO FM12 6x6

Hammer
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1467
Registrován: 07.11.2007 19:46
Bydliště: Moravské Slovácko
Kontaktovat uživatele:

Re: Namotání lanka na stahovači oken

Příspěvek od Hammer »

Tak to mám hotovo. Dovolím si zase popsat jak na to.

Nějaké namotání lanek stahovačů není problém, ale musíte o tom něco vědět.
1: Nedá se to složit špatně, pokud uděláte něco špatně, prostě to ani nesložíte.
2: Po osazení lanek stahovaček jsou lanka opravdu fest napnutá, mázněte si jestli chcete silikonem kolejničky stahovaček. Promazání lanek nebude taky na škodu. S těmi lanky upozorňuju, že jsou nasadit zpátky do kladek brutálně blbě a těžko. Nenechejte se tím zmást, máte to namotané fakt dobře.
3: Namotávání obou konců lanka na cívku je trolinku o šikovnosti, v podstatě ho musíte jen přidržet na cívce a umístit do jeho domečku. Pokud lanko namotáte na cívce někde přes sebe, cívku do domečku ani nedostanete. Je tam naknap.
4: Lanko na cívku nejde namotat špatně, je jen jediná možnost, na cívce jsou zářezy na lanka, které i toho největšího pitomce jako já navedou.
5: Dejte si dobrý pozor na to, aby při montáži motorku na plech stahovačky (prvnotní nasazení motorku k plechu a udržení ho v této pozici do zatažení tří vrutů) dobře zapadly tři plastové kolíčky se závity na šrouby do plechu stahovačky, jinak vám šneky motorku a cívky nezapadnou dobře do sebe a jako já je zhoblujete. Raději ještě stáhněte pilníkem plast kolem tří matic, aby šneky do sebe zapadly více.

Uživatelský avatar
mastibruch
Pilot
Pilot
Příspěvky: 870
Registrován: 24.12.2012 13:46

Re: Namotání lanka na stahovači oken

Příspěvek od mastibruch »

Jako napsal jsem to špatně, už jsem se díval předtím jak to vypadá. Ale tak když to okno stáhnu dolů rukou a nahoru pomocí elektriky vyjede v pohodě tak nejspíše to lanko prasknuté nebude né? jak se dívám tady tak ty zadní vypadají jinak než na předek žádná osmička se nekoná...

http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... nwh5d8+PY=" onclick="window.open(this.href);return false;
VW PASSAT B5,5 2.8v6 4MOTION LPG 2002 http://www.vw-club.cz/viewtopic.php?f=126&t=268788" onclick="window.open(this.href);return false;
Citroen C4 1.4 LPG 2009

Odpovědět

Zpět na „Interiér + Elektro“