Cvrlikání, pískání od klíňáku

TDi, TDi PD

Moderátoři: standokan, rapid.direct

Odpovědět
Fe3L
Nový člen
Nový člen
Příspěvky: 18
Registrován: 30.08.2013 09:54

Cvrlikání, pískání od klíňáku

Příspěvek od Fe3L »

Čaute lidi, už déle se potýkám s pravidelným, docela hlasitým cvrlikáním od klínového řemene u motoru 1.9tdi 81kw AFN. Řešilo se to tu už mockrát, každopádně většinou rada zněma výměna napínáku nebo volnoběžky alternátoru.. Napínak byl měněn v létě, alternátor (pravděpodobně z jiného auta) volnoběžku nemá, pouze řemenici.
Začalo to již před létem, ale vždy pomohlo klíňák jednou začas přejet po hraně suchým mýdlem a zvuk ustal. Navíc v létě není zvuk tak dotěrně hlučný jako v zimě. První klíňák prasknul cca červen - bohužel jsem nebyl doma a proto jedinou variantou bylo koupit řemen na STK v blízkoti a vyměnit jej. Tento řemen značky Dayco nevydával zvuky celé 3 - 4 dny. Potom začal od nízké hlučnosti až po bod, kdy jsem se rozhodl jej sundat a (protože napínák, který všichni považovali za zdroj problému byl měněný) úspěšně reklamovat. Namísto něho jsem zkusil řemen značky Bosch ve víře, že by zvuk mohl být závislý na materiálu samotného řemene. Materiálově už jen napohled 100 a 1 a za nižší cenu než předražené Dayco z STK obchodu :D každopádně ten vydržel nepískat cca od začátku října do začátku ledna (tedy čtvrt roku) a v současné době auto znovu vydává obludné cvrlikání (no ještě to není na té úrovni co předtím). Nejdříve zvuk po zahřáti auta mizel, postupně zůstává i po delší trase. Nelze určit jeho původ, protože se roznáší celým motorovým prostorem. Ostatní kladky jsou volně otáčet, stejně jako kladka alternátoru. Nicméně jsem si všimnul, že pokud točím kladkou alternátoru na jednu stranu (nejsem si teď jistý kterou), v pravidelných intervalech je slyšet písknutí (jenže né na frekvenci, kterou každý slyší - starší mechanik mi řekl, že nic neslyší). Myslíte si tedy, že je možné, aby takový rámus dělala kladka alternátoru bez volnoběžky?
Díky za názory a sorry za délku textu :lol:

trhac
Profík
Profík
Příspěvky: 995
Registrován: 09.01.2011 21:41

Re: Cvrlikání, pískání od klíňáku

Příspěvek od trhac »

A co třeba vodní pumpa nebo visco spojka??Ale osobně si myslím že na afn by měla byt na altíku volnoběžka.já ji tam teda měl

Uživatelský avatar
Goodicek
Jezdec
Jezdec
Příspěvky: 362
Registrován: 27.09.2013 17:45
Bydliště: Vlčnov

Re: Cvrlikání, pískání od klíňáku

Příspěvek od Goodicek »

musí tam být volnoběžka, jinak je to nějaký šmejd nevím odkud, já aspoň teda neviděl jsem takové auta(novější) i dodávky bez volnoběžky... každopádně určitě neroztočíš altík rukou na volnoběžné otáčky, nebo na záběr, kdy to píská a pokud rukou to píská na nějaké frekvenci tak není vyloučené že vyšší otáčky a jiný zvuk
EX- Feldari 1.3 BMM - Sporák
EX- Ford Transit VI, T350 - 92 kW - 2.4L Duratorq TDCi - DOFA

VW Passat Variant B5 - 85 kW - 1.9 TDI PD - ATJ
Ford Transit VII, T350 - 103 kW - 2.4L Duratorq TDCi - H9FB

Uživatelský avatar
czaky
Řidič
Řidič
Příspěvky: 67
Registrován: 21.05.2012 12:10
Bydliště: Kóósek od Brna

Příspěvek od czaky »

Taky me to na AFN nepravidelne cvrkalo 1. Vymenena volnobezka a vyreseno. Po cca mesici vymena remenu altiku byl potrhany dával sem dayco. Po roce opět cvrkani 2. Vymenena remenice s loziskem na napinaci kladce(cca rok co sem dával novou orig. Nap.kladku) vyreseno na pul, porad to nekde piskalo. Zkoušel sem ruzne strikat wd , tak sme naznaly, ze to bude volnobezka altiku (taky menena cca před rokem) tak sem ji obednal sundam altik a zrada po otoceni volnobezky piskaly ložiska v altiku , takže repas, meneno lůžko a ložiska (altik repasovan taktéž před rokem) . Dám altik zpět nasadím řemen nastartuju a.... Piskani to uz jen stacilo striknout na remen ,takže navíc opět novej řemen a zatím klid. Ono to piskani a cvrkani se tak rozliha ze je blbe poznat odkud to jde a me to šlo naraz ze 3 míst.
passat 1.9 TDi ,81kW,AFN,+chip ,kat off,EGR off r.v. 98

Uživatelský avatar
czaky
Řidič
Řidič
Příspěvky: 67
Registrován: 21.05.2012 12:10
Bydliště: Kóósek od Brna

Příspěvek od czaky »

V lete to nepiskalo vůbec, ani teď ani loni, vždy se to ozvalo az v zimě a po zahrati motoru bylo ticho. Ale později se ten altik ozival stále i při zahratym motoru.
passat 1.9 TDi ,81kW,AFN,+chip ,kat off,EGR off r.v. 98

Odpovědět

Zpět na „Motory - diesel“