Benzinové motory - 1.4tsi - vysoká spotřeba oleje

Benzínové agrégáty

Moderátor: Olaf87

Odpovědět
Petr_Golf
Nový člen
Nový člen

Benzinové motory - 1.4tsi - vysoká spotřeba oleje

Příspěvek od Petr_Golf »

Ahoj všem,

uvažuji o koupi Volkswagen Golf VII s motorem 1.4 TSI ve verzi 92 kW nebo 110 kW a rád bych se zeptal na vaše zkušenosti. Zajímá mě hlavně spotřeba oleje, protože jsem slyšel, že některé motory konkrétně tedy 1.4 TSI, 92 kW nebo všechny pod 100 kW mohou po čase začít více„žrát“ olej.

Má s tím někdo osobní zkušenost? Pokud ano, po kolika kilometrech se to začalo projevovat a jak velká je reálná spotřeba oleje? Zároveň by mě zajímalo, jaká je celková spolehlivost těchto dvou výkonových verzí a jestli je podle vás lepší volbou 92 kW nebo 110 kW. Budu rád za jakékoliv postřehy a doporučení, na co si dát při koupi pozor.

Děkuji.

bouky2
Jezdec
Jezdec

Re: Benzinové motory - 1.4tsi - vysoká spotřeba oleje

Příspěvek od bouky2 »

Měl jsem přes 10let 1.4 CHPA od novoty a nebyl jediny problem, vcetne oleje. Najezd 140tis.

oneb1t
VWagenista
VWagenista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oneb1t »

Mě přišlo že záleží i na oleji kupodivu jsem teď přešel z CHPA 103kW na řídší 0w-20 (lepší spotřeba, vyšší výkon, dřív maže studený motor) a žere ho to míň než 5w-30

Mezi výměnou v 15000 to sežralo cca 1 litr s 5w-30 a teď je to cca 0.5l s 0w-20 nájezd mám 135 000

Další faktor je zátěž motoru úplně jinou spotřebu oleje bude mít motor v 220km/h na německé dálnici a jinou pro pojezdy ve městě

Petr Pasik
Řidič
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Pasik »

Chceš nám tvrdit,že máš lepší spotřebu a vyšší výkon? Na olej, který do motoru nepatří, páč nesplňuje normu VW 504.00 ani VW 502.00 doporučenou pro tento motor! Olej 0w-20 splňuje normu VW 508.00,která není zpětně kompatibilní s motory starší generace. Sice ti to bude mazat dobře za studena,cca do +10, ale ptal jsi se ,jak to to maže při provozních teplotách třeba nad 50 stupňů. A co na ten řidší olej po čase bude říkat turbo a olejové čerpadlo a vršek motoru. Hele tvůj motor ,tvé riziko, jen prosím netvrď že má motor s olejem, který do něj vůbec nepatří, vetší výkon. A jestli ano, tak to rozhodně nepoznáš, protože to bude tak maximálně 0,2kW.
Prosím lidičky, plňte motor olejem doporučeným výrobcem. Nevymýšlejte chujoviny a hlavně si nemyslete, že motoru rozumíte lépe než jejich vývojáři a konstruktéři.To je cesta do pekel.Děkuji

Peťas
VWexpert
VWexpert

Příspěvek od Peťas »

S tím bych částečně nesouhlasil. Vývojáři určité vědí, co by pro ten motor bylo nejlepší, ale bohužel do toho vstupuje slavná EU a její emisní normy, kdy se upřednostňují nižší emise na úkor životnosti. Dejme tomu, že motor s tím ideálním olejem by najel třeba i 1mil. km, ale protože olej se kterým ten motor zaručeně vydrží třeba jen 300tkm zajistí emise o poznání nižší (a auto se vejde do nějaké tabulky, nebo se platí míň za překročení), tak se předepíše ten. A při těch najetých km už auto v záruce dávno nebude.

Tím ale nechci říct, že olej 0W-20 je lepší než 5W-30. Spíš naopak a pro ten motor bude lepší 5W-40, 5W-50 a nebo ještě i nějaký jiný.

Všeobecně jeden a ten samý motor musí mít s řidším olejem větší spotřebu než s hustějším. A vyšší výkon a nižší spotřeba jsou naprostý nesmysl a nemůže to jít nijak poznat. A i kdyby se provedly nějaké měření, tak rozdíly se vejdou do tolerance měření a nejspíš by takovéto rozdíly byly i kdyby se provedlo několik měření s původním olejem.
Obrázek - VW Golf I Cabrio 1.8 SportLine
Obrázek - VW Golf V 2.0 GTI Pirelli DSG
Obrázek - VW Lupo 1.4 FSI
Obrázek - VW Touran 5T1 2.0 TDI DSG

Auto musi smrdět benzínem (přimhouřím oko i nad naftou) jinak to není auto.

Petr Pasik
Řidič
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Peťas píše:
04.03.2026 10:49
S tím bych částečně nesouhlasil. Vývojáři určité vědí, co by pro ten motor bylo nejlepší, ale bohužel do toho vstupuje slavná EU a její emisní normy, kdy se upřednostňují nižší emise na úkor životnosti. Dejme tomu, že motor s tím ideálním olejem by najel třeba i 1mil. km, ale protože olej se kterým ten motor zaručeně vydrží třeba jen 300tkm zajistí emise o poznání nižší (a auto se vejde do nějaké tabulky, nebo se platí míň za překročení), tak se předepíše ten. A při těch najetých km už auto v záruce dávno nebude.

Tím ale nechci říct, že olej 0W-20 je lepší než 5W-30. Spíš naopak a pro ten motor bude lepší 5W-40, 5W-50 a nebo ještě i nějaký jiný.

Všeobecně jeden a ten samý motor musí mít s řidším olejem větší spotřebu než s hustějším. A vyšší výkon a nižší spotřeba jsou naprostý nesmysl a nemůže to jít nijak poznat. A i kdyby se provedly nějaké měření, tak rozdíly se vejdou do tolerance měření a nejspíš by takovéto rozdíly byly i kdyby se provedlo několik měření s původním olejem.
Jasan,souhlasím s těmi emisemi,mnohdy je to zdravému rozumu jaksi nepochopitelné, ale u oleje nejde jen o vizkozitu, ale především o aditiva. A jiná norma může znamenat jiná aditiva, což může mít zásadní vliv. Zas tak moc do těch olejů nevidím, ale pokud je na motor CRLB norma 507 popř 504, nechci zkoušet, že mi jiný olej s jinými aditivy splňující normu 503 rozleptá řemínek od olejové pumpy......a už jsem to vážně viděl.

oneb1t
VWagenista
VWagenista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oneb1t »

Petr Pasik píše:
04.03.2026 09:40
Chceš nám tvrdit,že máš lepší spotřebu a vyšší výkon? Na olej, který do motoru nepatří, páč nesplňuje normu VW 504.00 ani VW 502.00 doporučenou pro tento motor! Olej 0w-20 splňuje normu VW 508.00,která není zpětně kompatibilní s motory starší generace. Sice ti to bude mazat dobře za studena,cca do +10, ale ptal jsi se ,jak to to maže při provozních teplotách třeba nad 50 stupňů. A co na ten řidší olej po čase bude říkat turbo a olejové čerpadlo a vršek motoru. Hele tvůj motor ,tvé riziko, jen prosím netvrď že má motor s olejem, který do něj vůbec nepatří, vetší výkon. A jestli ano, tak to rozhodně nepoznáš, protože to bude tak maximálně 0,2kW.
Prosím lidičky, plňte motor olejem doporučeným výrobcem. Nevymýšlejte chujoviny a hlavně si nemyslete, že motoru rozumíte lépe než jejich vývojáři a konstruktéři.To je cesta do pekel.Děkuji
Ano ;) EA211 CHPA z roku 2013 může mít normu 508.00, a ano, má vyšší výkon, protože řidší olej logicky snižuje energii potřebnou na čerpání. Rozdíl je cca 1,5–2%, což není úplně málo; u 100 kW je to tedy celkem fajn (~2 kW). Viz tabulka ze světa motorů:
obrázek_2026-03-04_231534388.png
Menší viskozita oleje je dohnaná lepší aditivací, takže k nějakému zásadnímu poškození nedochází. Na YouTube lze dohledat nezávislé testy různých specifikací. Naopak díky tomu že se to dřív a líp namaže studený se snížuje opotřebení v pro motor nejhorším režimu chodu.

z literatury:

Kód: Vybrat vše

Snížená viskozita oleje přispívá k vyššímu výkonu motoru prostřednictvím omezení několika specifických typů ztrát, které v agregátu vznikají během jeho chodu.

1.Hydrodynamický odpor v mazacím okruhu
Největší část úspory výkonu vzniká přímo na olejovém čerpadle. Hustší olej klade při protlačování úzkými mazacími kanálky, ložisky a přes olejový filtr mnohem vyšší hydraulický odpor. Olejové čerpadlo, které je u motoru EA211 poháněné mechanicky přímo od klikové hřídele, tak k udržení požadovaného tlaku (obzvlášť při studeném motoru) spotřebovává mnohem více energie.​

2.Tření v ložiskách a na pístních kroužcích
Druhým klíčovým faktorem jsou střihové ztráty přímo v místech, kde dochází k pohybu komponent. Jedná se především o hydrodynamické tření v hlavních a ojničních ložiscích klikové hřídele, a také ve vrstvě oleje mezi stěnou válce a pístními kroužky. Řidší olej klade při vzájemném pohybu těchto ploch (tzv. smykové tření uvnitř samotné kapaliny) menší odpor, což umožňuje pístům a hřídelím pohybovat se s menší vynaloženou námahou.
​
3.Ztráty broděním (rozstřik oleje)
Kliková hřídel a ojnice se při rotaci v klikové skříni částečně brodí v olejové mlze nebo narážejí na hladinu oleje. Rozrážení a rozstřikování hustší, viskóznější kapaliny pohlcuje více kinetické energie otáčejících se hmot. Použití oleje s nižší viskozitou tyto ztráty „broděním“ snižuje, což se opět pozitivně promítá do celkové účinnosti motoru.

Součet všech těchto snížených mechanických ztrát pak ve výsledku znamená, že z energie uvolněné spálením paliva zůstane o cca 1,5 až 2% více využitelného výkonu na setrvačníku, namísto toho, aby se tato energie přeměnila na nežádoucí teplo z tření.

Petr Pasik
Řidič
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Ok,Beru.Aktuálně splňuje tabulkově normu-ok. V tom jsem neměl pravdu. Nicméně tady musím citovat Peťase .......ale bohužel do toho vstupuje slavná EU a její emisní normy, kdy se upřednostňují nižší emise na úkor životnosti. A rozšíření normy pro tento motor je toho jen důkazem. Nijaký jiný důvod to nemá. Ano, získá 1% výkonu. A i kdyby to bylo neskutečných 3, za jízdy stejně poznáš kulový. A mě přijde především nelogický krok přecházet u staršího motoru na řidší olej. Většinou se to dělá naopak. Za mě jediný logický argument, proč přejít na řidší olej, je fakt, že s autem jezdím z 90% pouze krátké trasy cca do 10km.Pak to dává velký smysl a motor to dlouhodobě může snášet dobře-lépe než 5W-30. Ale s normálním jízdním režimem znamená řidší olej slabší olejovou ochranou vrstvu na všech třecích plochách motoru a při vysokých teplotách opravdu dlouhodobě velké riziko. HTHS-High Temperature High Shear-v podstatě odolnost olejového filmu při vysokých teplotách a tlacích na jakýsi střih oleje.To je důvod, proč je tu vámi udávaný vyšší výkon a lepší spotřeba. Bohužel tady platí něco za něco. Olej 0w-20 má při teplotách povrchu nad 150stupňů zhruba o 25-30 % horší hths, což má logicky velmi neblahý dopad na motorové součástky a jejich opotřebení- čerpadlo,válce,pístní kroužky,uložení kliky,vačky-nejsou prostě dostatečně mazány, jelikož řidký teplý olej nemá schopnost vytvořit dostatečnou olejovou OCHRANNOU vrstvu a tahle slaboučká vrstva je navíc méně odolná proti jakémusi stržení z povrchu, následně v podstatě dochází bez olejové vrstvy ke tření kov na kov. Není mého motoru,není mého rizika.Ale opakuji- tenhle motor, jeho vůle a tolerance, byl konstruován na hustší olej 5W-30. Po najetí 100tis km sice nepředpokládám že se vůle na motoru zvětšili o 10%,ale i kdyby o 5,je to jisté opotřebení a tedy jsou logický i větší vůle.A já mu dám řidší olej? To vážně nedává smysl

oneb1t
VWagenista
VWagenista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oneb1t »

je to v pohode ma to jen vyhody.
vliv na opotrebeni je minimalni (spis diky aditivaci vychazi 508.00 lip nez 504.00) staci si o tom neco precist
Hlavní důvod nezavedení byla cena oleje která se ale masovou výrobou snížila

varok
VWjunior
VWjunior

Příspěvek od varok »

K tématu. Záleží asi i na roku výroby ne? Jestli vám nevadí i starší kousky kolem roku 2014-2015, co zkusit motor 103kW? O nich jsem zatím nikde nečetl nic špatného ohledně spotřeby oleje. Sám mám v krátkém Golfu, olej to zatím nepapá, alespoň ne znatelně. Dávám 5W40 což dávali i minulí majitelé, jsem 3. Teď mám nájezd kolem 115000km a pohoda.
VW Golf IV 1,6/74kW akl, světle modrá perleť LW5Z
VW Golf VII 1,4TSI 103kW, tmavě modrá metalíza Night Blue

Odpovědět

Zpět na „Motory - benzín“