Přivezli jste si domů ojetý Volkswagen? Nezapomeňte vyřídit všechny náležitosti!

Co se děje kolem VW.

Moderátoři: LukaSHek, Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
admin
Administrator
Administrator
Příspěvky: 822
Registrován: 24.02.2006 21:02
Bydliště: Serverovna
Kontaktovat uživatele:

Přivezli jste si domů ojetý Volkswagen? Nezapomeňte vyřídit všechny náležitosti!

Příspěvek od admin »

Přivezli jste si domů ojetý Volkswagen? Nezapomeňte vyřídit všechny náležitosti!

Každé auto jednou zaspí svou dobu, a tak ho dříve nebo později budete muset vyměnit za novější kousek. Jakmile tato chvíle nastane, přichází staré známé dilema, kdy se lidé rozhodují, zda si pořídit nový, nebo ojetý vůz. Obě varianty totiž přirozeně mají svá pro a proti, která se týkají především nákupní ceny a životnosti vozidla. Jestliže už jste se rozhodli a vybrali si ojetý model, který vám ve všech ohledech vyhovuje, ještě nejásejte. Čeká vás totiž několik nutných pochůzek, bez kterých byste s vozem nemohli vyrazit na silnici.

Bez povinného ručení ani ránu!

První věc, kterou při nákupu auta musíte vyřídit, je povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Jedná se totiž o typ pojištění, který musí mít každý řidič ze zákona sjednané, a to i když ho má jen postavené v garáži. Pokud byste totiž se svým vozem způsobili autonehodu, při které by došlo ke způsobení újmy na zdraví nebo škody na majetku, museli byste veškeré škody hradit ze svých úspor.

Pokud však máte sjednané povinné ručení, tak za vás tyto škody hradí pojišťovna, u které si ho vyberete, a to až do výše uvedené ve smlouvě. Minimální výše plnění je ze zákona stanovena na 35 000 000 Kč, ale u některých pojišťoven může být pochopitelně vyšší. Mějte však na paměti, že pojištění odpovědnosti z provozu vozidla slouží pouze k úhradě škod způsobených ostatním účastníkům provozu, nikoliv vám. K tomu slouží takzvané havarijní pojištění, které si můžete ke svému povinnému ručení sjednat také, ovšem za příplatek.

V autobazarech pro vás povinné ručení obvykle sjednají už při nákupu vozu, abyste si ho mohli bezpečně odvézt. Vystaví vám klasickou fakturu, kterou byste měli zaplatit do čtrnácti dnů. To vám dává prostor k tomu, abyste si během této doby prošli nabídky jiných pojišťoven a v případě, že by se vám někde podařilo najít lepší podmínky, přešli tam. Po podpisu smlouvy vám poštou dorazí takzvaná zelená karta, která vám slouží jako doklad o tom, že máte povinné ručení zaplacené. Policisté ji při silničních kontrolách chtějí vidět, proto ji mějte u sebe při každé jízdě.

Právoplatným majitelem se stanete až po přepisu vozidla

Přestože máte kupní smlouvu, která potvrzuje, že jste za vozidlo řádně zaplatili, stále ještě není vaše. Nejprve je totiž potřeba vyřídit převod auta z původního majitele na vás, a to do deseti dnů od podpisu smlouvy, jinak může prodejce čekat pokuta, která může vystoupat až na 50 000 Kč. K přepisu vozidla naštěstí stačí jediná návštěva registru vozidel na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností - nemusí se tedy jednat o místně příslušný úřad, jako tomu bylo dříve.

S sebou si musíte vzít veškeré dokumenty k autu, své vlastní doklady a také vyplněný formulář „Přihlášky k registraci vozidla do registru silničních vozidel“. Můžete si ho vzít u přepážky na příslušném úřadě a vyplnit ho na místě, nebo využít moderních vymožeností, stáhnout si ho z internetu a vyplnit v klidu domova. Druhá možnost má rozhodně výhodu v tom, že si můžete na internetu dohledat všechny nesrovnalosti, a tak mít vše dokonale připravené. Pro usnadnění jsme si pro vás připravili kompletní seznam všech potřebných dokumentů:
  • přihláška k registraci vozidla do registru silničních vozidel
  • protokol o evidenční kontrole vozidla (nesmí být starší 30 dní)
  • zelená karta (doklad o zákonném pojištění vozidla)
  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz
  • kupní smlouva
  • doklady totožnosti - případně ověřenou plnou moc prodejce
Jediný zádrhel by mohl spočívat v tom, že se na jednom registru musí sejít jak prodávající, tak i kupující, aby vše společně vyřešili. Pokud jste koupili vůz od někoho v blízkém okolí, tak to samozřejmě žádný problém není. Nicméně v případě, že vás od sebe dělí stovky kilometrů, se situace dost komplikuje. Tady je nejlepší sepsat plnou moc a nechat ji úředně ověřit - pak se může o převod postarat pouze prodávající, nebo jen kupující.

Počítejte také s tím, že vás přepis vozidla a s ním spojené vyřizování bude něco stát. Jestliže si budete sami zařizovat evidenční kontrolu, připravte si 400 Kč. Samotný převod pak stojí 800 Kč, které zaplatíte na pokladně příslušného úřadu během vyřizování. V případě, že budete řešit i plnou moc, počítejte také s poplatkem za ověření podpisu, bez něhož by tento dokument neuznali jako platný.
Zdroje: Auto.cz | Povinneruceni.biz | Finance.cz
Přílohy
povinne.jpg

Odpovědět

Zpět na „Novinky & Tiskové zprávy“