1.9 B5 AFN - olej z vyfuku

TDi, TDi PD

Moderátoři: standokan, rapid.direct

Odpovědět
Hanyz58
Nový člen
Nový člen

1.9 B5 AFN - olej z vyfuku

Příspěvek od Hanyz58 »

Zdarec pánové,

Možná to tady už někdo řešil, ale omlouvám se, zatím jsem nic nenašel.

14 dní zpátky mi cestou z tréninku chruplo turbo (ložiska KO a začalo mi to chcát olej do výfuku). Dojel jsem s tím cca 8 km domů, kde jsem to odstavil. Z výfuku se valil šedý dým, kterého jsem si všimnul až při couvání směrem k baráku, jelikož byla už noc. Ráno jsem nachystal nájezdy, nastartoval auto a hodil to na nájezdy před garáž.

1. Sundal jsem hadici sání do turba a hned jsem věděl, že je zle, protože tubína se kinklala jako kdyby tam už ani ložiska nebyly. Když jsem pak sundal hadice k intercooleru, vylil se na mě olej.

2. Sundal jsem EGR, Turbo až na čtvrtý den zápasení, katalyzátor šel ven až pak i s trubkou předkem. Nakonec jsem sundal i sání, které jsem pak nechal komplet vyčistit od karbonu.

3. Když mi přišly všechny těsnění, místo katalyzátoru jsem si nechal poslat tlumič (jakási náhražka katalyzátoru) a taky repasované turbo, dal jsem všechno zpátky dohromady.

4. Mezitím jsem vyměnil olej i s filtrem, při montáži turba jsem ho ještě olejem dolil v místě pro přívod oleje a zašrouboval trubku. Ta spodní odpadní je docela mrcha, ale i s použitím všech nádstavců tam zašroubovat šla docela dobře.

5. Když jsem měl všechno hotové, nastartoval jsem cca na 3 minuty na volnoběh a zase nechal motor odpočinout a zkontroloval jsem měrku oleje a všechny spoje, zda-li těsní a nikde nic neteče.

6. Za 2 hodiny jsem to nechal nastartované cca 10 minut a viděl jsem jemný šedý dýmek z výfuku. Mel jsem za to, že ten olej, který utekl ze starého turba a usadil se v zadním tlumiči nejak asi vyprchává.

7. Jel jsem to projet cca 10km pomalu bez většího přidávání plynu. Turbo jde, jak má a hezky dává. Když jsem se vrátil domů, zjistil jsem smrad spáleného oleje, tak jsem otevřel kapotu a od příruby turba a dílu "katalyzátoru" šel skrze těsnění dým. Nechal jsem motor ještě cca 2 minuty běžet a pak jsem to vypnul. Turbo mělo 140°C (měřeno termokamerou). Zase jsem to nastartoval a zajel zase před garáž na nájezdy, že zítra rozeberu zase výfuk a podívám se, jestli tam neteče turbínou olej. Zepředu v sání není ani kapička a lopatky jsou krásně čisté, takže odkalovač klikové skříně funguje.

8. Pokud zítra najdu po sundání prvního dílu výfuku hned na přírubě olej, budu mít 3 podezření: a) Odpadní trubka oleje z turba je ucpaná... b) Nějaký ventil je v háji a do komory se dostává olej. c) stírací kroužek pístu je v háji.

9. Je možnost, že ty olejové kapky z výfuku a saze jsou čistě jen pozůstatek prakslého turba a oleje v zadním tlumiči výfuku?

Kluci, jsem laik a už to dělám dva týdny....

Co myslíte vy?

Za názory budu vděčný...

Zdar,

Honza.

majkl1
VWmaniak
VWmaniak

Re: 1.9 B5 AFN - olej z vyfuku

Příspěvek od majkl1 »

Myslím, že budeš mít výfuk plný oleje a nějakou dobu to potrvá, než se vypálí a vychrchlá ven.
Passat B5,5 4motouz (AVF)
Yamaha Virago XV 535
Audi A4 B6 Avant quattro (AVF)
Touareg I facelift 3.0 TDI (CASA)
Volvo XC70 D4

Odpovědět

Zpět na „Motory - diesel“