Rány od přední nápravy - nechybí tu něco?

Podvozky, kola, nápravy, brzdy, pneu...

Moderátoři: standokan, rapid.direct

Odpovědět
Kisa92
Nový člen
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: 16.08.2015 12:56

Rány od přední nápravy - nechybí tu něco?

Příspěvek od Kisa92 »

Ahoj, už nějakou dobu u svého Passata řeším bouchání od přední nápravy, doprovázené špatnou funkčností odpružení na ostrých příčných nerovnostech (např. dilatační spáry, příčné praskliny na vozovce apod.). Postupně vyměnily díly, které to potřebovaly - čepy řízení, dvě horní ramena, tyčky stabilizátoru (céčka), ale pořád to bouchá, ačkoliv vůle nikde evidentní není (zkoušeno vysoce věděckou metodou paličky a pajcru :) ). Samozřejmě mě ještě napadly silentbloky stabilizátoru, ty nechám pro jistotu taky vyměnit a uvidíme, ale když jsem tak obhlížel tu přední nápravu, zarazila mě jiná věc - po sundání podběhu jsem uviděl něco, co mi připadalo jako možný "spoj" mezi rámem, nápravnicí (sorry, jestli tomu neříkám správně) a dílem, ve kterém jsou umístěny silentbloky stabilizátoru (a tím pádem i samotný stabík). A až velice nápadně tanto "spoj" vypadá, jako by tam měl být nějaký silentblok či co (ty kulaté otvory jsou přímo nad sebou a cca stejného průměru).
U pravého kola
U pravého kola
U levého kola
U levého kola
Když jsem pod ten prostřední díl (já tomu říkám nápravnice) vložil pajcr a zapáčil, v podstatě bez nějakého výrazně většího úsilí jsem ho vytlačil k tomu hornímu "oku". Zároveň se nápravnice zvedla ze svého kulatého uložení na dílu, který drží stabík (snad to popisuju pochopitelně). Říkám si, co to asi tak musí dělat za jízdy, podle mě by to mohlo docela dobře způsobovat ty problémy s pružením na příčných nerovnostech. Např. na dilatačních spárách to jsou fakt silné rány, které se přenáší přímo do kastle, až z toho mám vyklepaný polstrování dveří (ty plastový úchyty, na kterých je to nacvaklý do dveří - půlky z nich už je z toho zlámaná, takže polstrování dveří drnčí a leze mi to pěkně na nervy). Na větších, pozvolnějších nerovnostech je ale auto krásně komfortní, jen se hezky zhoupne (ale nerozhoupe, tlumiče myslím fungují dobře) a v zatáčkách auto drží skvěle a řízení je hezky přesné.

Prosím poraďte, co by to mohlo být, zda tam opravdu něco chybí nebo bude příčina těch rázů a bouchání někde jinde. Díky :)
Passat B5 Variant, 1.9 TDI 85 kW, r.v. 2000

Uživatelský avatar
majkl1
VWmaniak
VWmaniak
Příspěvky: 10100
Registrován: 24.02.2006 21:02
Bydliště: Ždírec nad Doubravou (VWysoČína)

Re: Rány od přední nápravy - nechybí tu něco?

Příspěvek od majkl1 »

Nic tam nechybí, jde o montážní pomocný otvor při výrobě auta.
Zkontroluj horní uložení tlumičů.
Passat B5,5 4motouz (AVF)
Yamaha Virago XV 535
Audi A4 B6 Avant quattro (AVF)
Touareg I facelift 3.0 TDI (CASA)

Uživatelský avatar
David Cupánek
Nový člen
Nový člen
Příspěvky: 41
Registrován: 06.09.2017 12:26

Re: Rány od přední nápravy - nechybí tu něco?

Příspěvek od David Cupánek »

Jak je řečeno, nic tam nechybí. Do toho se strká kolík při montáži nápravnice, aby byla ke kastli přimontovaná rovně.

Já osobně bych na víceprvku B5 měnil vždy celou sadu, protože jestli to mají 2 ramena za sebou, tak ostatní to budou mít za chvíli za sebou taky... Pokud si jsi opravdu jistý, že jsou ostatní ramena OK, může být K.O. již zmíněné horní uložení tlumiče. Taky bych kouknul jak je na tom silentblok na spodním rameni, ve kterém je dole uchycen tlumič.

A pokud ti auto uskakuje na prudkých nerovnostech, tak to naznačuje, že to budou mít pravděpodobně za sebou i samotné tlumiče.

Pak může bouchat ještě uložení stabilizátoru, stabilizační tyčky, ale taky ti tam může skákat motor kvůli špatným silentblokům na motoru/převodovce.
VW Golf III Variant 1.9 TDi | VW Golf III Cabrio 1.8i | Audi A8 D3 4.2 MPI | VW T4 2.5 TDI

Odpovědět

Zpět na „Podvozek a kola“