Prosba o pomoc

2003 - 20..

Moderátoři: Chozin, alesino

Odpovědět
Shrek23
Nový člen
Nový člen

Prosba o pomoc

Příspěvek od Shrek23 »

Zdravím všechny
Měl bych dotaz, hledal jsem tu asi hodinu nepodařilo se mi nalézt tak se omlouvám předem.
Mám Tourana r.v.2009 , chtěl bych vyřešit světla pač už to nejde, svítí to jak kdybych tam měl lucerny , jsou tam ostřikovače na světla a u světel kabely navíc zřejmě na xenony, jak nákladné by bylo předělávka z halogenový na xenony? Musel bych koupit komplet světlomety? Díky za odpověď

srotty
VWexpert
VWexpert

Re: Prosba o pomoc

Příspěvek od srotty »

Nejenom světla. Ještě ŘJ, nivelaci na nápravy, kabeláž je jiná...

Stringo
Řidič
Řidič

Příspěvek od Stringo »

Já dodělával xenony na Octavii 2007 a zase taková práce to není. Koupit jak bylo výše uvedeno, světla, řídící jednotku, kabeláž s nivelacema na přední a zadní nápravu. Práce je v kostce následující: namontovat nivelace na přední a zadní nápravu, natáhnout kabeláž od nivelací do motorového prostoru a z něho potom přes motorovou stěnu do interiéru, tam namontovat jednotku a dotáhnout kabeláž do jednotky, tu potom nakodovat a světla seřídit. Největší oser je kabeláž dostat z motorového prostoru přes průchodku do interiéru, musíš vyndat pojistkový box, baterku a spoustu dalších věcí, aby ses dostal k průchodkám. Práce na víkend, cena podle toho jak co kde seženeš.

NEBO to jde udělat barbarsky, někde bylo na ruským fóru, jak předělat xenony na manuální naklápění, potom to funguje úplně stejně jako klasická světla, ale na STK neprojdeš (takže musíš mít doma stará světla co tam vrátíš na tu kontrolu) a když zapomeneš sklopit xenony při zatížení auta, tak budeš neskutečně oslňovat protijedoucí auta (takže tohle není vůbec ideální, ani legální, jen zmíňka, že to tak taky jde udělat...)
Touran 5T1, 2.0TDi, 110kW, DFGA, 11/2016

Shrek23
Nový člen
Nový člen

Příspěvek od Shrek23 »

No nic, jdu do toho. Stringo dekuju moc za vyčerpávající odpověď, vážím si toho dík.

Stringo
Řidič
Řidič

Příspěvek od Stringo »

Nemáš za co, napadá mě ještě, jestli náhodou nedělali na Touranu v tom ročníku taky čočková světla v nějakém faceliftu, to by totiž stačilo jen vyměnit a svítit by měly lépe, než klasické paraboly a nepotřebuješ nivelace ani nic dalšího (to jen pro zamyšlení, zda by to šlo, protože v té době dělali na Octavii taky všechny 3 varianty světel, tak by to Touran taky mohl mít)...

Shrek23
Nový člen
Nový člen

Příspěvek od Shrek23 »

Čočky tam jsou a jsou právě asi vysviceny a cocka samotná vyměnit nejde musí se vyměnit celý světlo co jsem se dočetl. Proto mě napadlo než koupit nové halogenové tak sehnat na bazaru xenonové a předělat to

Peťas
VWexpert
VWexpert

Příspěvek od Peťas »

Světla se dají zrepasovat, je na to dost firem. Nemusí být vždycky vysvícené paraboly, možná je to vevnitř jenom špinavé. Pokud si na to troufáš, můžeš světla rozebrat a uvidiš jak na tom jsou. Třeba je bude stačit jenom vyčistit.

Použité xenony budou, nejspíš, taky vysvícené.
Obrázek - VW Golf I Cabrio 1.8 SportLine
Obrázek - VW Golf V 2.0 GTI Pirelli DSG
Obrázek - VW Lupo 1.4 FSI
Obrázek - VW Touran 5T1 2.0 TDI DSG

Auto musi smrdět benzínem (přimhouřím oko i nad naftou) jinak to není auto.

Shrek23
Nový člen
Nový člen

Příspěvek od Shrek23 »

Tam bych si potom u těch použitých xenonu koupil nový výbojky to nejde? Druhá věc ty stávající světlomety budou asi lepeny( ten čirej plast k ty parabole) to mám docela obavy z rozebrání taky mě to napadlo. Ještě teda mrknu jak nákladný by byl ten repas. Diky

Peťas
VWexpert
VWexpert

Příspěvek od Peťas »

Výbojkou jdou samozřejmě vyměnit, ale xenony trpí stejným problémem s vysvícením/zašpiněním jako klasické světla s čočkou. Určitě to ale bude svítit víc než žárovkové světla.

U toho připevnění krytu záleží na výrobci světla. Někteří to mají opravdu přilepené, někteří používají nějaký "tmel", který po nahřátí změkne a jde to celkem snadno rozlepit (návody jdou jednoduše dohledat). VW používá hodně světla od AL (Automotive Lighting) a ty by měly jít rozlepit.
Obrázek - VW Golf I Cabrio 1.8 SportLine
Obrázek - VW Golf V 2.0 GTI Pirelli DSG
Obrázek - VW Lupo 1.4 FSI
Obrázek - VW Touran 5T1 2.0 TDI DSG

Auto musi smrdět benzínem (přimhouřím oko i nad naftou) jinak to není auto.

Shrek23
Nový člen
Nový člen

Příspěvek od Shrek23 »

Tak jo, dekuju moc

Stringo
Řidič
Řidič

Příspěvek od Stringo »

Ještě bacha na anglickou verzi světel, nejde to seřídit pro pravostranný provoz...

Odpovědět

Zpět na „Touran“